Snart dör biblioteken

Det här är ur dagens DN. Det är bara en notis, en liten ruta gömd i en vänsterspalt:

Eböcker

 

 ”Flera svenska bibliotek har slutat att låna ut e-böcker av ekonomiska skäl. Enligt Ekot finns det en risk att utbudet av digitala böcker försämras ytterligare när prisavtalen mellan e-boksdistributören Elib och biblioteken förnyas. I avtalet har utlåningspriset för ett antal nya titlar fått ett nästan fyrfaldigt påslag. Den summa som biblioteken betalar till förlagens leverantör Elib för varje utlånad e-bok ökar från 20 till 75 kronor. Två kommunala bibliotek har ingått det nya avtalet. Båda dessa har avstått från drygt 300 nya titlar av hänsyn till ekonomin. Samtidigt stiger intresset för e-böcker dramatiskt bland låntagarna. Under 2013 ökade folkbibliotekens e-boksutlåning med 43 procent.”

I sammanfattning, priset per utlånad bok upp från 20 till 75 kronor, så flera bibliotek avstår nya titlar, eller slutar helt med utlåning (75 kronor! För ett utlån! Vad exakt går de pengarna till?).

Det här kommer döda biblioteken. Tror jag. Och ingen verkar bry sig. Förutom en och annan biblioteksanställd.

2013 ökade alltså eboksutlåningen med 43 procent. Men eftersom avtalen med den enda leverantören, Elib, är så uselt, och nu alltså blivit ännu uslare, så har biblioteken inte råd och minskar sitt utbud, eller slutar helt med utlån.

Samtidigt är det tyst i kultur-Sverige. En försämring där priset fyrdubblas blir en notis. Det borde ha varit en helsida. Det borde ha varit en pågående ilsken debatt. 

Var är kulturskribenterna? Var är författarna? Varför lämnas bibliotekspersonalen (där jag sett debatten förekomma) ensamma att ställa krav mot Elib och förlagen? Att få låna böcker gratis är en demokratifråga där Sverige har en lång tradition och biblioteken har många försvarare. Men inte när det gäller eböcker.

Är det för att eböcker i Sverige anses som en fråga bara för en liten grupp specialintresserade? Är det för att kulturdebattörer inte själva läser eböcker?

Screen Shot 07-22-14 at 09.46 PM

Amazon, som är världsledande på eböcker, öppnar precis ”Kindle Unlimited” i USA (läs mer hos The Verge). Det är en tjänst där du betalar 10$ i månaden för fri tillgång till över 600 000 titlar. Fri tillgång. ”Spotify för böcker” skriver några.

En annan liknelse är att om du har råd med 100 spänn i månaden så tar Amazon över rollen som ditt bibliotek. Hej då Stadsbibblan.

Amazon är på väg till Sverige. Chansen är stor att de tar med sig Kindle Unlimited hit. Jag, som älskar min eboksläsare, längtar.

Men den del av mig som älskar tanken på fria, allmänna bibliotek, där storleken på plånboken inte styr hur många böcker man får möjlighet att läsa, undrar hur biblioteken ska klara av den utmaningen.

I Sverige är eböcker 2014 ett marginellt fenomen. Det dyker fortfarande upp folk som reagerar på min eboksläsare som vore den en mobiltelefon 1989. Men inte i resten av världen.

2011 meddelade Amazon att försäljningen av eböcker hade gått om försäljningen av pappersböcker i USA. Ett år senare skedde samma sak i Storbritannien. Precis som musik och film tidigare, kommer böcker också göra överflytten från analog till digital. Även i Sverige.

Trots det är det tyst i bok-Sverige. Biblioteken står ensamma mot en enda leverantör och minskar utbud och tillgång för att klara av ekonomin. Vad innebär det i en framtid där mer och mer av litteraturen är digital, inte analog?

Bryr sig ingen?