Tänk vuxet – dela inte barns klipp hur som helst

Förra veckan fick en video stor delning i mitt Facebookflöde. Det var på en liten kille, kanske tolv-tretton år.

Han var hemma sjuk från skolan vad det verkar och satt och snackade skit om skolan, mattanter och bögar. I princip. Mycket ”bögdjävlar” och ”djävla fittor”.

Det finns mycket att säga om det, såklart. Men den springande punkten är att det handlar om ett barn.

snubben på facebook

 

De som delar den däremot är i varierande grad vuxna. När jag skriver det här har just den här kopian delats 3467 gånger på Facebook och fått 7669 likes.

Många skriver saker som ”Haha, dags för ett samtal med föräldrarna kanske?” och en av kommenterarna i skärmdumpen här ovan är inne på något:

 Liite kul är de ju om hans lärare går in på FB och ser Videon efter som att den är över hela FB… Haha

Ja till exempel. Eller kompisar, vänner, släkt. Typ alla i hans omgivning.

Eftersom killen säger sitt namn så är det en baggis att googla efter historien bakom. Videon är snodd (ja, man får inte ladda ner och återposta Youtubevideos bara för att upphovspersonen är en liten kille) från en Youtubekanal där den här killen förmodligen tänkte att han skulle bli cool nätkändis genom att vara sådär provocerande som vuxna kan vara.

Han skapar ett kanalnamn inspirerad av en känd och rätt kontroversiell dokusåpakändis. Han spelar in tre delar. Och de sprids verkligen.

Idag är kanalen borta och inspelningarna raderade. Men som synes hjälper inte det. På Youtube finns de kvar eftersom andra kopierat och laddat upp igen. På Facebook sprids ytterligare en kopia.

Och jag tycker så synd om den här killen, alldeles oavsett vad han säger och gör. Han är ett barn. Man kan bara gissa hur det var när han kom till skolan efter att de laddats upp.

Man kan inte förvänta sig att en 13-14-åring ska kunna bedöma konsekvenserna av att ladda upp en sådan här video på Youtube. Men man kan förvänta sig att vuxna ska förstå konsekvenserna av att dela det vidare. Och att låta bli.

Och man borde kunna ställa krav på Facebook att åtgärda att en stulen video med en minderårig som gör sig skyldig till det som kallas ”hate speech” sprids i deras nätverk.

Jag bestämde mig för att anmäla klippet. Några timmar senare kom svaret från Facebook:

facebook response

”This video wasn’t removed” 

Facebook tyckte alltså inte det var några problem.

Ungefär samtidigt återkommer en annan nätstjärna i en intervju, ”Tio år senare, ”Star Wars killen talar ut”.

Det är killen som stod och fäktade med lasersvärd i ett hörn som spred sig som en löpeld för tio år sedan. Han är nu 25-år gammal och berättar:

“What I saw was mean. It was violent. People were telling me to commit suicide,” the now-25-year-old Ghyslain Raza said in an interview with MacLean’s.

När videon släpptes var Ghyslain 14-år gammal och gick på high school. Filmen spelades in som ett bidrag i skolans filmklubb. Några av hans klasskamrater la upp den på nätet utan hans vetskap.

The video was parodied across mass media, including popular shows such as ”Family Guy,” ”South Park” and ”The Colbert Report.” ”Star Wars” creator George Lucas himself appeared on Colbert as part of a contest to see who could make the best version of a ”Star Wars Kid” knockoff video starring host Stephen Colbert.

Men:

Curiously, none of the shows or numerous news outlets that covered the video ever tracked down the kid behind the phenomenon.

Det som hände var att han mobbades så intensivt i skolan att han fick söka vård för depression. Han hoppade av skolan och hamnade på en psykiatrisk klinik.

Och jag tänker på de här två. Jag delade nog klippet på tokiga Star Wars-killen där på 00-talet. Men nästa gång kommer jag tänka mig för när jag sprider vidare innehåll som innehåller unga.