Dessa underliga koreaner

DN skriver idag om att deltagarna i miss Korea opererat sig så mycket att de alla ser likadana ut. Otäckt värre. De är inte ensamma, flera stora sajter på nätet har haft den tokroliga nyheten om de klonade skönhetsmisserna från Sydkorea.

Men stämmer det? Den rörliga gif som valsade runt på Reddit i veckan såg ut så här:

uYHnQrW1

 

Ja, det ser ju onekligen ut som om de är i det närmaste identiska. Det verkar som om originalinlägget kom från en japansk blogg, som tydligen sysslar med att översätta koreanska nyheter. Där hittade en redditare den och i överflytten ändrades tävlingen från ”Miss Daegu” till ”Miss Korea”. Vad det verkar är det en kvalificeringstävling till den större tävlingen. Som fröken Hälsingland i förhållande till fröken Sverige ungefär.

Sen följde senvanligt repostande på Reddit tills någon lyckades gräva upp omanipulerade bilder av deltagarna, en länk. Här är två av dem:

miss korea

Nu ser det ju betydligt mindre creepy ut. Det visar sig att det inte handlade om plastikoperationer som gått i tokspinn, utan något så banalt som vanligt photoshoppande.

Trots det har den här ”nyheten” fått ett förhållandevis stort genomslag i engelskspråkiga, och nu svenskspråkiga, medier, i huvudsak med vinkeln hur weirdt det är där i Korea med alla plastikoperationerna.

Jag tror det handlar om att det är en nyhet som spelar hårt på västerlänningars fördomar om asiater. Knäppa koreaner liksom, för att inte tala om knäppa kvinnor som håller på och opererar sig så mycket att alla ser likadana ut. Då kortsluts av någon anledning källkritiken, en kul story är en kul story, trots att det förmodligen räckt med ett samtal till organisatörerna av tävlingen för att spräcka storyn. Eller lite googlande.

EDIT: Sedan jag skrev det här blogginlägget har DN uppdaterat sin artikel.

Och det var med i måndagens Metro också.

Läs mer på Koreabang

och Kotaku

 

En reaktion på ”Dessa underliga koreaner

  1. Pingback: 14-årig hamburgare ser ut som ny | Kraschkurs

Kommentarer är stängda.