Hosta om du får hjärtattack och vad händer om du skriver ”1” i kommentarsfältet?

”Skriv 1 i kommentarsfältet och se vad som händer!” Det här är förmodligen ett av de vanligaste spammen på Facebook och just nu verkar det vara ordentlig spridning på ett par varianter. Jag tänkte det kunde vara bra att reda ut. Så här kan de se ut:

Skriv i kommentaren och se det magiska! 2

 

Skriv i kommentaren och se det magiska!

Skriv i kommentaren och se det magiska!

Det är helt enkelt en bild, med uppmaningen att dela och skriva ”1” i kommentarsfältet. Som ni ser har den övre fått över 30,000 kommentarer och den undre nästan 390,000 kommentarer. Och över 15,000 delningar. Vad händer då när man kommenterar med en ”1”:a?

Skriv i kommentaren och se det magiska! 3

”Williams” är inne på det i sin andra kommentar. Svaret är att ingenting kommer hända. Det hela är bara ett lur för att få många kommentarer och delningar som möjligt.

Varför? Tja, säkert för att det är kul. Kanske också för att påverka Facebooks Edgerank, alltså den algoritm som styr hur ofta folk ser ens uppdateringar i sina flöden. Den som postat bilden vill helt enkelt lura Facebook att de är mer poppis än vad de egentligen är. I Facebookvärlden är sidor som får många kommentarer ”viktigare” än sidor med få kommentarer. Och får man 300,000 kommentarer är man alltså superviktig. Även om kommentarerna bara består av en lång rad ettor.

När jag ändå är inne på Facebookscams och myter, så brukar den här också dyka upp med jämna mellanrum, ”Hosta om du får hjärtattack”:

myt på facebook

Den går ut på att om du får hjärtattack när du är ensam så ska du hosta. Det är en gammal myt som förekom redan på 90-talet och eftersom den innehåller medicinska råd för något som kan göra att man dör, ska man inte sprida det överhuvudtaget. Om du får hjärtattack, ring 112 istället.

Lyssna också på hjärtspecialist Britta Ryttberg:

http://sverigesradio.se/api/flash/player_embed.swf?8

2 reaktioner på ”Hosta om du får hjärtattack och vad händer om du skriver ”1” i kommentarsfältet?

  1. Åh! Tack Christian! Jag har funderat länge på det där och vad som egentligen skulle hända. Är alldeles för medelklassnervöstmedveten för att skriva en ”1”:a tillsammans med ”folket”. 🙂

Kommentarer är stängda.