Finns Filterbubblan?

Japp, den har alltid funnits, Fredrik Wass skriver bra om det här, jag håller med honom i allt väsentligt, så jag tänker inte återupprepa det.

Bakgrunden till hans text är en krönika av SvD-journalisten Tobias Brandel som i sin tur utgår från Intellectas senaste genomgång av hur svenska Twitter ser ut just nu. Han skriver om hur folk på Twitter isolerar sig i ”bubblor” där de bara diskuterar med folk som håller med:

Men den här kartläggningen visar att den som hävdar att sociala medier bryter ner traditionella makthierarkier och gränser mellan människor tyvärr har fel.

Eller i en kortversion: Svenska journalister hänger mest med svenska journalister och därför har sociala medier misslyckats.

Jag vet inte riktigt vilka det är som hävdar att sociala medier genom sin blotta existens skulle bryta ner hierarkier, men som Fredrik Wass skriver, så har de definitivt gjort det enklare att hitta folk långt utanför de egenvanda cirklarna. Det är bara att klicka.

Jag tycker ofta de som skriver alarmistiskt om nätet målar upp en hittepåbild av vad nätet ska sägas göra (alla får kontakt med alla!), och sedan kritiserar den halmgubbe de målat upp (alla har inte alls kontakt med alla!) och så är det på något vis ”internets” fel.

Jag tror att det Tobias Brandel egentligen kritiserar är journalister (för här handlar det journalister) som arbetar dåligt yrkesmässigt med att bygga upp sina nätverk. Men det har ju inget med sociala medier specifikt att göra.

När jag tex gjorde ungdomsradio i P3 i början av seklet så hade jag i början av naturliga skäl (jag var 26) jävligt dålig koll på vad 14-åringar sysslade med. Jag hängde inte med dem, jag pratade inte med dem och kände inga överhuvudtaget. Hela fjortislandet var en okänd ”bubbla” för mig. Det betydde ett rätt omfattande fotarbete i skolor tillsammans med övriga redaktionen för att bygga upp ett nätverk med kontakter i den bubblan.

Och den journalist värd sin lön jobbade självklart med mångfald i det arbetet så att man inte bara hade kids från Gärdesskolan på Östermalm (annars en väldigt vanlig källa till kunskap om skolvärlden för Stockholmsbaserade journalister eftersom den ligger några hundra meter från både Radio- och TV-huset), utan besökte så många olika fritidsgårdar och skolor som gick.  År ut och år in, kan tilläggas, eftersom nätverken åldras hela tiden.

Det handlade helt enkelt om att göra arbetet ordentligt, bygga nätverken medvetet och ordentligt och sedan underhålla dem. Det är exakt samma sak i den fysiska världen som det är i den digitala. Och när det gäller digitala nätverk kan jag kanske tycka att mediebranschen fortfarande har en del att lära.

(Inlägg två finns här)

En reaktion på ”Finns Filterbubblan?

  1. Pingback: Digitala Affärer » Blog Archive » Google vårstädar, Twitter-bubblor och ny podd

Kommentarer är stängda.