Äntligen är ett års arbete klart. Nu finns #SRHandbok

I ett år har vi jobbat i projektgruppen med att sätta ihop en handbok för sociala medier åt företaget. Herrejösses, det känns som en livstid sedan. Här är vi på första mötet, och jag var oerhört nervös:

Gulisar - klassisk gruppövning Foto: Yasmine El Rafie

Gulisar – klassisk gruppövning Foto: Yasmine El Rafie

Uppdraget jag fått var att ta fram en manual åt företaget, men jag var inte säker på vad vi skulle göra exakt, vad som var viktigt att ta med, det kändes så otroligt omfattande. Jag var inte ens säker på att vi alla var överens om vad ”sociala medier” var. Det är det vi gör på tavlan här ovan – ett slags brainstorm kring begreppet.

Vi var ju ett gäng: Marie-Louise Kristola från Vetenskapsradion, som var med och startade den kombinerade bloggen och radioprogrammet Klotet i P1, twitter-gurun Nicklas Malmberg från P4 Sjuhärad, Yasmine El Rafie, som bröt ny mark i pionjärprojektet Alltid Nyheter, Jonas Edlund, tf. kanalchef från SR Örebro som hösten 2011 skrivit det som blev startskottet till hela projektet, Johan Ljungström som kan marknadsföring som ingen annan i gruppen,  Tove Svenonius, gruppchef på Ekot med koll på trovärdigheten, och så Helena Sahlén, som är jävligt duktig på just pedagogiska manualer. Och jag.

Och allteftersom klarnade det, vi hittade en riktning och ett fokus: att det måste handla om hur vilken roll vi som public service-bolag skulle ha, vad kunde vi bidra med? Så att det inte bara blev en text om hur vi får folk att dela våra inslag.

malou

Kapitlen växer fram. Foto: Tove Svenonius

Jag tror vi lyckades landa bra, det kändes oerhört skönt att lämna ifrån sig råmanuset i höstas.

Tack också till alla som hjälpte oss på vägen! Det blev en lång credlista.

 

625648_10151779660967501_1446923240_n

Unboxing… Foto: Johan Ljungström

Nu kommer det meckiga: att hålla den uppdaterad. Några grejor har redan blivit inaktuella: i veckan bestämde sig Twitter på att fimpa desktopversionen av Tweetdeck, som vi lyft fram som ett bra verktyg i boken. Tack och lov finns webbversionen kvar.

Och vi skrev att Facebooks sök är uselt – men nu har Facebook börjat släppa Open Graph search som fått kritik för att vara läskigt bra…

Så, det är bara att fortsätta skriva. Det finns fler grejor vi bör ta med och utveckla tycker jag: mobilitet, finns det något speciellt med hur man förhåller sig till sociala medier i mobilen?

Och det här med att det är svårt att skriva personligt och öppet, när omvandlingen från tanke till text tvättar bort saker som kroppspråk och tonfall, hur kompenserar man för det när man skriver?

proxy

På jobbtavlan just nu

 

Men inte just nu kanske.

Läs också vad jag skrev på Medieormen. Synpunkter, infall och idéer: lämna gärna i kommentarsfältet!

EDIT: Ladda ner handboken här: bit.ly/srhandbok