Hur står det till med kontrollen i App Store?

Jag har varit rätt kritisk mot Androids app-affär, Market (eller ”Google Play” som den heter numera), till förmån för Apples App Store. Men även solen har sina fläckar. När jag letade efter appar till min snart sjuåriga dotter dök den här upp (klicka för större bild):

Bli kär i lärandet ditt brev!

Det här är klassisk Android Market-svenska, alltså någon asiatisk app som blivit automatöversatt för att säljas globalt. Men där vet man ju att inga appar kollas och att man får ta allt för vad det är, i praktiken en hög självpublicerat material där man verkligen måste vara kritisk innan man köper.

App Store däremot skryter med sin säkerhet och hårda kontroll. Frågan är hur hård den egentligen är. Den här appen riktar sig till barn och under ”Språk” står det tydligt ”Svenska”. Vad värre är, det är en app som har som specifikt syfte att lära barn läsa och skriva. Då kan man liksom inte ha en text som avslutas med meningen ”Små lära sig alfabetet kombinerar lärande med kul!”.

Ett annat exempel, där det är själva App Store som verkar ha sovande redaktörer, är spelkategorierna.  Bland dem hittar man massor av spel i kategorin ”Åtgärd”. Åtgärdsspel alltså:

Ahh att få koppla av med lite hederlig "åtgärd"

Det är såklart en maskinöversättning av ordet ”Action”. Android Market-varning alltså. Ser sådär bra ut tycker jag.