Snart är PCn som vilken kabel-tvbox som helst

Idag släpptes en video på nya Windows 8. Det visar sig att Microsoft går en liknande väg som Apple och börjar ”telefonisera” PCn. Det vill säga ta hela ”app”-tänket över till den vanliga datorn. Jag älskar appar och enkelheten i att lätt hitta och snabbt installera (och avinstallera) appar i telefonen, men jag är inte helt säker på att jag gillar det på min dator. Idag kan vem som helst skriva ett program till PC och bara lägga upp det på nätet (eller för all del sälja det i lådor i affärer) utan att fråga någon först. Men med införandet av appar och den tillhörande App Storen så införs plötsligt en central hantering av programvaran. Det behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, Linuxvärlden har till exempel haft det hur länge som helst och det behöver ju inte utesluta fri distribution av programvara (Android tillåter till exempel andra Markets än sin egen).

Men om mönstret från Apples Appstore följs, så riskerar det att innebära hård kontroll på vad som får säljas och att OS-tillverkaren plötsligt blir en mellanhand som vill ha betalt (i Apples fall handlar det om 30% av försäljningspriset i Appstore. De tar också en avgift på $99/år för att få publicera sig).

Risken är, tror jag, att PCn förvandlas till vilken kabel-tv box som helst, där friheten är hårt kringskuren. Skulle till exempel en framtida MS/Apple Appstore tillåta en Bittorrent-app? En effektiv DVD-ripper?  En app för att spela in från tvbolagens playtjänster? Och med tanke på hur osäkra SVT var på att deras SVTplay-app skulle godkännas, tycks inte ens större företag vara säkra på om de får vara med. Idag kräver varken Apple eller Microsoft att man använder deras respektive App Store för att publicera sina program (Microsoft har inte ens någon). Apples är frivillig. Men frågan är om det fortsätter vara det.

Jag vet inte, men sammantaget med bredbandsoperatörernas vilja att styra vilka tjänster som får plats i bredbandsflödet (Jag har skrivit om Gated Web tidigare här och här), införandet av hårdvaru-DRM (som Intel Insider tex) så verkar rätt starka krafter vara igång för att hårdare styra och kontrollera vad folk gör framför sina datorer.

Här är Microsofts presentation av Windows 8:

Apple presenterar sin Mac App Store för vanliga datorer: