Tjejhat bakom Rebecca Blackmobbning.

Expressens Lars Lindström skriver om Rebecca Black, trettonåringen som postade en musikvideo på Youtube och blev unisont hatad. Så hatad att hon blivit intervjuad om det. Första meningen i Expressentexten lyder ”Rebecca Black, 13, är näthatets senaste offer.”. Visst i någon mening är hon drabbat av ”näthat”, i betydelsen hat på nätet. Men hat mot tjejer är inte nytt och inte heller specifikt för nätet. När jag jobbade som reporter på ungdomsprogrammet Ketchup i P3 i slutet av 90-talet var det unga tjejers intresse för pojkband som hånades. För att inte tala om pojkbanden själva, för hatet drabbar även killar som håller på med sådant som tjejer intresserar sig för. Det här är inget nytt och det handlar inte om näthat utan om kvinnohat. Rebecca Black hånas inte för att hennes video skulle vara så mycket sämre än allt annat som postas på Youtube. Hon hånas för att hon är tjej. Där killars halvtaskiga videos renderar dem kultstatus och en plats i till exempel Comhemreklam (originalet här) eller där mimande i hemmet leder till besök av världstjärnor , blir tjejer mobbade.

Exemplen går att hitta överallt, ta tex tjejfavoritserien/filmen/böckerna The Twillight Saga. Googla ”Sparkle” och ”Vampire” och du möts av en våg av kompakt tjejhat. Och böghat för den delen:

Till och med bögarna i Brokeback Mountain tycker alltså att det är bögigt. Snygga killfavoriten Buffy däremot, hon är helt okej. Och Blade med coola Wesley Snipes.

Hat på nätet är illa, men genom att sortera in sånt här under ”näthat”, får man det att verka som om problemet är nätet, sociala medier och möjligheten att kommentera. Det är det inte. Problemet är heterosexuella killars sexistiska och homofoba fördomar. Ska man få bort hatet är det deras inställning som måste förändras, inte nätet.

EDIT: Som sagt: Rebecca Black dödshotad.

3 reaktioner på ”Tjejhat bakom Rebecca Blackmobbning.

  1. Jag vet att heterosexuella killar också har fördomar, men här pratar jag inte om fördomar i allmänhet, jag pratar om just kvinnohat. Där homofobi också är en del, där det handlar om att det värsta en riktig kille kan vara är fjollig, som en tjej, svag. Det är därför ett spel som Medal Of Honor Allied Assault har ett taunt som lyder ”I’ve seen french schoolgirls shoot better”, för att nämna ytterligare ett populärkulturellt exempel. Eller att bröderna Sedin kallades ”Systrarna Sedin” i NHL. Det finns såklart också kvinnor som ger uttryck för både kvinnohat och homofobi, precis som det finns sexistiska bögar. Men jag är övertygad om att heterokillar är den enskilt viktigaste och största gruppen att påverka.

    Men visst, alla fördomar är värda att motarbeta.

  2. Håller med om att ordet ”näthat” inte riktikt stämmer, men att enbart peka ut heterosexuella killar är ganska idiotiskt det också, för det visar ju att du har enormt många fördomar mot just heterosexuella killar. Många tjejer är väldigt bra på att mobba andra också.
    I grunden har alla människor fördomar, men det är bara en mindre del som agerar ut dem på det sätt du visar.

Kommentarer är stängda.