Tre tips för säkrare Facebookade

Jag har skrivit tidigare om att Facebook har usel säkerhet och inte riktigt förstått att de gått från att vara en sajt, vilkensom, till att praktiken vara som ett operativsystem med de krav på säkerhet som ställs på ett sådant. Samtidigt måste man som användare också förstå att ju mer man fyller sitt Facebookkonto med information, desto viktigare blir det att hålla det säkert. Och ju mer tid man tillbringar inloggad, desto viktigare att man vet var man klickar. Att spamma sina vänner, ibland helt utan att ens veta om det, är inte världens bästa.

Senaste året har framförallt tre fenomen blivit vanligare, åtminstone i mitt flöde, jag tänkte gå igenom dem så att det blir lättare att hålla koll så att det inte är du som fyller flödena med skräp nästa gång:

1. Det norska viruset.

Skämtet om ett ”norskt virus” var rätt populärt i slutet på 90-talet när folk började skaffa modem. Här är en variant:

Hej!

Jag är ett Norskt virus
Var vänlig och skicka vidare mig till alla i din adressbok.
Radera sedan alla dina filer på hårddisken.

Då var det ett skämt, på Facebook har det blivit på riktigt. Det här spreds tex på Facebook förra veckan:

På Fredag kommer Facebook börja använda dina bilder i annonser, som visas på profilsidorna hos dina kontakter. Detta är lagligt och nämns i det finstilta när du skapar ditt konto. För att stoppa detta gör följande: Gå in på ditt Konto som du hittar längst upp till höger på din Facebook, välj ”Kontoinställningar”, välj fliken ”Facebook…- annonser” och välj ”Ingen” i rullgardinsmenyn och spara. Posta i ditt statusfält”

Och det är klart, om det är så snart som ”på fredag”, så är det bäst att posta det vidare först och fundera sen.

Grundinställningen man bör ha är att står det ”Posta i ditt statusfält”, så ska man fundera ett varv till om det är så lämpligt. Johannes Henrysson sammanfattar bra här, men i korthet var det här inget nytt, det handlade inte om alla bilder och defintivt inte att dina festbilder skulle hamna i annonser för Bacardi. Rätt oförargligt kanske, men det är Viagra-mail också.

2. Den dolda gilla-knappen.

Den här är lurig, men i korthet använder den möjligheten att gömma en osynlig ”gilla”-knapp på en sida. Ofta sprids det här genom att folk klickar på en länk i sitt flöde, en länk som någon annan tycks ha ”gillat”. Tips från ens vänner är ju alltid extra intressanta, särskilt om de kryddas med ”Chockerande!”:

Så klickar man på länken och hamnar på en sida där man uppmanas att klicka igen på en ny länk. Det är bara det att när man klickar så händer ingenting. Då kanske man till och med klickar igen. Och igen. Sedan ger man upp och gör något annat istället. I bakgrunden har då varje klick lagt in att du ”gillar” länken i ditt flöde. Det låg nämligen en helt osynlig ”gilla”-knapp över hela sidan. Varje gång du trodde du klickade på en länk, klickade du i själva verket på en ”gilla”-knapp. Regeln är att om du klickar på länkar i ditt Facebookflöde som sedan beter sig märkligt, gå tillbaks och kolla på din profilsida om något skumt dykt upp. Har det det, ta bort dem genom att klicka på krysset i inläggets högra hörn.

3. Fulappen.

Det här är väl den värsta av de här tre. Ofta ser det ut som om någon av ens vänner postat vilken Youtubevideo som helst, men när man  ska starta klippet så får man en fråga om man vill tillåta en applikation att få tillgång till ens konto. Och det är enda sättet att få se videon. Så här såg det till exempel ut i januari:

Det ser ut som en tokrolig Youtubevideo om ett skepp i sjögång. Toppkul, men istället för att få kolla på skoj klipp, så ger man en applikation rätt stora rättigheter att komma åt ens konto. Inklusive såklart att posta om sig, med statusrad och allt,  i flödet, vilket leder till att appen sprider sig än mer.  Ett annat exempel på fulappar är Funny Photomontage som spreds i somras. Fulappen är allvarligast eftersom den också öppnar kontot för appmakarna. De här rättigheterna tog sig ”Cruise ship in heavy seas” (med appen ”Ta det lugnt”):

"Ta det lugnt"? Knappast

Alltså tillgång till namn, profilbild, kön, nätverk, användar-id, vänlista, hela ditt flöde och detta jämt och ständigt. Det är inte jättelyckat. Råkar du ut för det här, blockera appen genast (läs här hur). Ta också bort de inlägg som med all sannolikhet har postats i dina flöden. Använd krysset i inläggets högra hörn (dyker upp om man håller muspekaren över inlägget).

Några tumregler: Om samma inlägg postas hos flera av dina vänner, var försiktig. Särskilt om statusraden ser exakt likadan ut. Äkta länkar från ens vänner ser olika ut och statusraderna är olika.

Annonser

5 Responses to Tre tips för säkrare Facebookade

  1. Eva skriver:

    Det här är klokt och bra att du skrivit. Det är så lätt att dras med och klicka vidare, i tron att det är något oskyldigt. Man kan bli lite blind och inte tänka sig för.

  2. Tina skriver:

    Hej!
    Tycker att facebook blir mer och mer otäckt.
    Har en fundering angående det här med virus och maskar på fb. Har ju skrivits en del nu om det i tidningar osv.

    Är inte så ofta jag är aktiv på facebook, men igår loggade jag in och då kikade jag av ren nyfikenhet på lite olika bilder som låg på startsidan. Bland annat ett foto som en fb-vän taggats i, som såg ut som ett gammalt skolfoto. Men när jag klickade på det såg jag att hon var inte alls med på det fotot, trots att hon blivit taggad. Det var ett flertal personer som taggats, och alla på samma person på bilden. Kändes skumt.

    Vad det ett virus eller en mask eller vad? Vad ska jag göra?

    Är så arg på mig själv, för jag vet att jag läst alldeles nyligen att man ska INTE klicka på bilder för det kan vara virus som kommer åt lösenord, bankkonton osv.
    Du verkar ha koll på sånt här….Så jag skulle bli glad för ett svar. =)

    • Hej!

      När jag såg de där fejk-taggade bilderna så hade Facebook redan blockerat avsändaren så jag fick inget riktigt grepp om hur det var uppbyggt. Men utifrån vad jag hört så tror jag att det handlar om det jag kallar en ”fulapp” ovan. Enklaste sättet att stoppa det är att följa instruktionerna jag länkade till där (här är direktlänken). Sedan har jag sett att en del fulappar också lägger till info under ”intressen” i profilen. Dessa tas bort genom att gå in på profilsidan (längst upp till höger på Facebooksidan, klicka på ”profil”) och sedan klicka på ”Information” i vänsterspalten, precis under ditt profilfoto. Titta igenom fältet så att inget underligt finns där och om det gör det, välj ”Redigera” i inläggets högra hörn.

  3. Tina skriver:

    Tack för ditt svar!
    Jag har gått in och tagit bort alla applikationer, så det är helt tomt där. Klickade även på ”slå av plattformsapplikationer.” Är det ok då?
    Har även kollat på min information men kan inte se något konstigt.
    Har även gjort scanning efter virus, men har hört att virusprogram inte biter på sånt skit från facebook?

    Ska jag vara orolig över att få datorn hackad?
    Kan dom få åtkomst till bankuppgifter?
    Har inte fått klarhet i om det var något virus-foto jag klickade på heller…Men det verkar skumt…

%d bloggare gillar detta: