Var går gränsen mellan ledaren och organisationen?

Det gnälls en del på att media, eller ”gammelmedia”, envisas med att blanda ihop Assange med Wikileaks. Det kanske inte är så underligt när inte ens Wikileaks själva verkar säkra på distinktionen (klicka för större bild):

På sin egen hemsida, under ”Support” blandar de friskt ”Wikileaks Defence Fund”, med ”“FSI – Julian Assange Defence Fund”. Rubriken antyder att pengarna går till Wikileaks, men i brödtexten står det Assange. Att donera till Assanges privata juridiska försvar ligger också först på sidan, före donationer till Wikileaks självt.

EDIT: Och med anledning av det här, konstaterar jag också att inget sägs om rättshjälp till Bradley Manning.

Gör en parallell till en annan NGO, Röda Korset. Deras Sverigechef, Johan af Donner åtalades förra året för förskingring. Där var skiljelinjen mellan af Donner och Röda Korset glasklar. Så borde det vara också i Assangeaffären. Det betyder inte att Wikileaks, innan eventuell dom fallit, behöver ta avstånd från Assange. Men definitivt förhålla sig helt neutrala i skuldfrågan. Så gör de inte idag och så bidrar man till medias förväxling mellan Assange och sig själva.

En reaktion på ”Var går gränsen mellan ledaren och organisationen?

  1. Pingback: Rågång mellan privat och officellt (Wikileaks igen) « Kraschkurs

Kommentarer är stängda.