2011 – en pessimistisk betraktelse.

2011 började med att Google sparkade sin VD (bokstavligen, ha!), Steve Jobs blev sjuk igen, Egypten stängde ner internet och idag nåddes jag av nyheten att Google som alltid nuförtiden försent,  kastar sig i checkinnandet. Checkins, eller geolokalisering kom till Sverige på lite bredare front för lite mer än ett år sedan med Gowalla och Foursquare.  Jag har skrivit flera inlägg och varit ett stort fan av hela idén. Jag är fortfarane mayor på 16 ställen men jag har sedan länge tröttnat. Jag trodde det kunde bli något, men i februari 2011 ser i princip alla check-intjänster likadana ut som de gjorde i februari 2010. Fourquare har helt gått in för att bli ett rabattkupongshäfte, Facebook har mer än ett år försent plankat startupsens funktionalitet rakt av utan att ens lite bidra själva och enda skälet till att någon bryr sig är att Facebook är så otroligt stort så man måste väl. Och idag hoppade alltså även Google på tåget.

Det kunde ha blivit så bra. Det kunde ha använts för att skapa nya kontexter för journalistik, ansatsen fanns tex när New York Times använde Foursquare för att berätta om en misstänkt bomb i New York. Det kunde ha använts för att koppla samman folk på främmande platser, för att skapa temporala aktiviteter, alltså knyta ihop människor med människor och människor med information inte bara geografiskt utan också tidsmässigt.

Google måste förövrigt vara decenniets (ja, visst det är ungt ännu) mest schitzofrena företag. Å ena sidan gick deras mobil-OS Android precis om giganten Nokia å andra sidan är de ständigt tvåa, eller trea-fyra på bollen där de borde ha vett att avstå helt (Google Buzz!). Å ena sidan är världen bästa på sök, å andra sidan har de en Appstore, Google Market, med en sökfunktion som hittar rätt ungefär lika ofta som en nackad höna. I varjefall,

Året fortsatte med att tidningarna drog igång en moralpanik om näthat och ett antal forskare skrev ytterligare en debattartikel om hur farliga dataspel är för barn, där till och med Siewert Öholm lyckades dra parallellen till 80-talets videovåldspanik. 2011 börjar det  bli come-il-faut bland framtidens internetleverantörer, mobiltelefonoperatörerna, att spärra tjänster de inte gillar, och idag, typ, tog ipnumren slut. Och övergången till Ipv6 går fortfarande sådär, samtidigt som alla tidningar glatt väljer att flytta över sina kunder till en plattform där någon annan bestämmer reglerna för vad som publiceras, allt för att komma runt nätets eviga gratisstämpel.

Inte har de lyckats massproducera rullbara eboksläsare heller. Och NASA lägger ner rymdfärjorna. Och Wikileaks är fortfarande en dokusåpa eftersom Julian Assange vägrar att sätta sig frivilligt på planet till Sverige för att bli förhörd. Eller ännu värre, bidrar till hela soppan med julens mest bisarra bildspel. Fan, till och med Hosni Mubarak förstod när det var dags att lämna sin plats till förfogande. Eller, vi får väl se i september när det alltså ska vara val i Egypten.

På plussidan – nästa månad får jag gratis internet.