App, app, app

Årets julklapp är enligt Handelns Utredningsinstitut “Surflplattan”. De stora tidningarna släppte sina appar i princip samtidigt förra onsdagen – en dag som ryktet sa skulle markera ipadens lansering i Sverige. Så blev det inte så nu har alltså Svenskan, Aftonbladet och Expressen appar ute till en i praktiken icke-existerande produkt (Visst, det finns de som privatimporterat, men de är inte många).

Samtidigt finns det “surfplattor” ute redan, Samsung tex med sin Galaxy Tab, men till dem har ingen gjort någon app. Av det kan man kanske dra slutsatsen att när alla talar om “surfplattan” som årets julklapp så avses ipad och inget annat. Om nu något faktiskt trodde det.

Apple å sin sida har inte gett något datum för när ipaden kommer till Sverige (EDIT: I natt)

Anders Färdigh skriver vettigt på sin blogg om hetsen som gör att flera stora tidningar nu redan är ute med appar:

Att vara först är verkligen inte viktigast om det innebär att användare tar bort appen för att aldrig installera den igen.

När man är först så har man ju inte privilegiet att kunna lära av andra. Så frågan är om läsarna är nöjda med prisnivån och funktionaliteten. Expressen har fått rätt mycket kritik för att i praktiken bara erbjuda pdf-versioner av tidningen, fast rätt dyrt.

DN å andra sidan lanserar tillsammans med övriga Bonnier, konceptet “News+”:

Själv ser jag inte riktigt det nya med “News+”. Det är som vilken webbsida som helst, fast i form av en app. “News+” är, åtminstone utifrån presentationen, bara ett sätt att försöka få folk att tro att det är lite special det här. När det alltså bara är samma gamla hemsida (jag gillar särskilt citatet vid ungefär 2.44 i klippet ”Våra skribenter tar del av dina åsikter och kanske blir just ditt inlägg publicerat…” Herrejösses, jag gillar inte uttrycket ”gammelmedia” men…. men…. Gammelmedia!).

Och det måste svida för DNs chefredaktör som för inte så länge sedan började skära ner i DNs webbsatsningar och nu måste vända på en femöring och tycka att news inada dator is the shit. Men det är klart, det här är ju inte samma sak. Det här är ju en “app” och “News+” gubevars.

Ska man vara cynisk är väl  skillnaden mellan en app och en vanlig webbsajt egentligen bara att man kan få folk att betala för den förra. Och där någonstans tror jag att man hittar skälet till att tidningarna är så pigga på att finnas i Istore.