Facebook får surt från apputvecklare

I jobbet har jag senaste veckorna varit i kontakt med ett gäng olika Facebook-app utvecklare. De är inte nöjda med tillvaron. Social-RSS (som feedar RSS-flöden till Facebook på ett smidigt sätt – i mitt fall handlade det om att skicka poddfiler till Facebooksidor så att de blir spelbara direkt), svarade så här när jag frågade:

Grrrrr.....

Och, för att hoppa till ett mer privat exempel, så här skriver just nu Androidutvecklarna bakom Cardio Trainer:

Just nu är det svårt att dela

Jag läser också på Calacanis.com att Facebook-spelutvecklarna Zynga (Ni vet Farmville…) är trötta på att Facebook hela tiden ändrar på saker:

Casual gaming company Zynga is reportedly developing plans to get over their Facebook dependency. I predict a complete heads-up match with Facebook–Zynga’s now been double-crossed not once but twice by Zuckerberg. (The first double-cross was when Facebook stopped letting applications like Farmville easily market themselves on profile pages.) Instead, Zynga and others were told to advertise their apps if they wanted distribution. OK, I’m guessing that evaporates 20-35% of an app developer’s margin.

Det jäser i apputvecklarleden alltså. Min absolut amatörmässiga analys är att Facebook inte riktigt förstått att de nuförtiden inte längre är en sajt, de är i det närmaste ett operativsystem. Och då krävs en helt annan framförhållning och inställning. När Microsoft till exempel utvecklar nya versioner av Windows bjuder de tidigt in de utvecklare som ska ta fram program, drivrutiner och annat – så att de är beredda och inte minst klara med färdiga produkter när operativsystemet väl släpps. För operativsystems-utvecklare är det livsnödvändigt, finns det inga program till systemet kommer användarna inte vilja ha det. Och om ens skrivare, kamera, grafikkort och annat inte har drivrutiner till det nya OS:et så minskar såklart viljan att uppgradera.

Facebook är inte vana vid att jobba så. De är vana vid att vara snabba och flexibla och att styra och ställa över sin sajt i sitt eget tempo. Att vara snabb i utvecklingen på nätet 2010 är i det närmaste en självklarhet och definitivt nödvändigt. Men Facebook nöjer ju sig inte med att vara ”bara” en sajt, de vill vara mycket mer än så. I princip skulle jag tänka mig att de vill att Facebook ska bli ”Internet” för användarna, med onlinespel, delningsfunktioner, pengatransaktioner och allt. Och då dras tempot omedelbart ner om man vill ha med sig alla dem som berörs av utvecklingen. Det går inte att flytta runt och ändra på en kafferast – för då förstör man andras arbete. För Facebook gäller det att hitta en balans – vara så snabba att de inte blir omkörda av nästa Twitter, men ha så lång framförhållning att apputvecklarna inte tröttnar och beger sig någon annanstans.

Frågan är om de är beredda.