Runt på internet: Tvättar du dina jeans?

I helgen köpte jag nya jeans. Ett av dem är ett par Nudiejeans, modellen heter Big Bengt. I bakfickan låg en broschyr, Nudiejeans är uppenbarligen inte så mycket ”jeans” som de är ”Jeans”, så det kom helt enkelt med en manual. På en av sidorna läste jag:

Jävligt vältvättade nya jeans

”Wearing your Nudie Jeans for at least six months before you wash them is only valid for dry indigo coloured denim…” vänta nu här. Ska man ha brallorna på sig i ett halvår innan man tvättar dem? Jag måste ha missförstått något.

Google to the rescue: ”Tvätta jeans”. Jag hamnar på ansedda modebloggen Manolo:

”Tvätta inte dina jeans. Se dem som ett andra skin som härdas och formas efter vad du gör. Ge dem minst sex månader innan de överhuvudtaget får se vatten”

På allvar? Har ni brallorna på i ett halvår? Utan att ens skölja dem i vatten? Vad händer efter sex månader då, får man toktvätta hudodlingen då? Nej, man ska bada eller duscha med dem och helst låta dem torka på.

Överallt på nätet stöter jag på tips om att man istället kan vädra byxorna, eller lägga dem i frysen. Är ni galna? Manolo konstaterar mycket riktigt i ett annat blogginlägg att det luktar rätt äckligt. Och på Aftonbladet kan man läsa om Cheap Mondays grundare Örjan Andersson som fick bölder som gjorde det svårt att sitta av sina otvättade jeans.

Men jösses varför? Jo, för att få fram ”unika slitningar” så att jeansen blir special. Och ska man döma av antalet googleträffar så är det är ingen fringe-sysselsättning bland geekar utan, håll i hatten, mainstream-mode. Och jag har börjat snegla på folk på jobbet med alltför blåa jeans. Luktar det?  Hur många år har de där varit på? Är han en sån?

Och internet har än en gång visat hur äcklig omgivningen kan vara.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 reaktioner på ”Runt på internet: Tvättar du dina jeans?

  1. Men hallå. Tvätta jeans är ju bara så 1900-tal. Dessutom finns ju risken för att de krymper och då kan kunden bli arg och vill reklamera. Det är lite svårt 6 månader senare. Mao – smart drag att säga att man inte ska tvätta det första halvåret för att få rätta looken. Så genomskinligt men uppenbarligen så fungerar det ju. Världen snurrar ju runt…

Kommentarer är stängda.