App, app, app [Apple Appstore vs Google Market]

Sverige är världsbäst på appar. Eller rätt bra i varje fall:

Nu har app-marknaden satt sig. Det finns grafiska verktyg, etablerade kanaler och sätt att tjäna pengar.

Men det gäller bara Apples Appstore. Den stora utmanaren, Googles Android Market, har inte ens öppnat på riktigt i Sverige. Ett år efter att de första telefonerna började säljas kommersiellt i Sverige så går det fortfarande inte att köpa appar. Det enda som finns är gratisutbudet. Jag undrar om alla som köper Androidtelefoner är medvetna om det? Det finns heller inget officiellt datum när den öppnas.

Oavsett så går det idag inte att tjäna pengar på Android Market i Sverige eftersom kunderna inte får köpa.

Det här visste jag visserligen om när jag köpte min Androidtelefon, en HTC Magic. Ett av skälen att jag valde bort Iphone var just Appstore och deras icke-transparenta godkännande-process. Apple måste nämligen godkänna alla appar som publiceras i Appstore. Och det är inte alltid de gör det. Ett exempel är när de valde att stoppa satirserietecknaren Mark Fiore. Eller när de stoppade Google Latitude. Jag gillar inte inlåstheten och avsaknaden av valfrihet.

Men Appstores svaghet är också dess styrka. Som användare känner man en närvaro i Appstore, man vet att det finns någon som har koll, som ser till att programmen är säkra och stabila och gör det de ska och inget annat.

Jag valde som sagt bort Iphone till förmån för Googles Android. Googles motsvarighet är helt fri och öppen, det tar mindre än fem minuter (och 200 spänn) att publicera en app omedelbart tillgänglig i hela världen. De enda som kan ha synpunkter är användarna, du och jag, om vi orkar betygsätta och lämna kommentarer. Det gör att Market, om man ska spetsa till det lite, är fullt av halvfärdiga instabila och kraschbenägna appar. Eller rent undermåliga dito. Det är mängder av fyllnadsmassor i det som redovisas som antal appar på Market. Och det finns ingen som kollar att en app verkligen gör det den säger att den gör.

I december publicerades till exempel de första (kända) apparna som huvudsakligen var ute efter att sno inloggningsuppgifter från användarna. Det handlade om förhållandevis uppenbara försök, men vem säger att nästa attack sker lika öppet? En ny smart SMS-app som funkar jättebra, men i bakgrunden loggar tangenttryckningar? Jag utgår från att en sådan app skulle stoppas i Apples Appstore, där de hårdkollar apparna, men på Market är det bara att publicera. Visst, användarna kan anmäla, men om de inte märker något?

Och det här gör en av Androids styrkor till dess svaghet: Integrationen med ”molnet”. En Androidtelefon har alltid full tillgång till ägarens Google konto. Det är jättebra, till exempel behöver man aldrig lägga in sina kontakter igen – byter man telefon loggar man bara in med Google kontot så är kontakter, kalender, mail och annat redan på plats. Men det innebär också att en hiskelig massa känslig data. Tänk en app som i bakgrunden utnyttjar detta.

Många användare har heller inte nöjt sig med att inte ha tillgång till betalapps i Market. De har därför skaffat sig adminrättighteter till telefonen, ”rootat” den. Då kan man lura telefonen att man ska ha tillgång till hela Market. Bloggen Android and me skriver:

But what exactly might a malicious root application do? Basically anything. In a little brainstorming session with a friend we came up with a wide variety of evil things that a root-enabled application could do.

 • replace the Gmail application with a modified version
 • replace your keyboard with a version that logs keystrokes
 • delete files such as applications or application data
 • download and attempt to install a different modified ROM
 • download and install another application that wakes up nightly to call toll-numbers
 • gain access to your Market account and make purchases on your behalf

Där man i Appstore känner närvaron av någon som har lite koll och ser till att allt funkar, så känns Market snarare som mobiltelefonernas svar på de skumma hamnkvarteren. Det gäller att ha kunskap för att inte göra bort sig.

Och där befinner sig Market i Sverige idag. Inga betalapps, bara gratisappar och ingen som helst styrning eller koll. Det finns inte ens en hint om när Market ska öppnas på riktigt. Och Google ska vara glada för varje dag som går utan hackade bankkonton och spridda maillistor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 reaktioner på ”App, app, app [Apple Appstore vs Google Market]

 1. I rarely leave comments, however i did a few searching and wound
  up here App, app, app [Apple Appstore vs Google Market] | Kraschkurs.

  And I actually do have a couple of questions for you if it’s allright. Could it be only me or does it seem like a few of the comments look like they are coming from brain dead people? 😛 And, if you are writing at other sites, I’d like to keep
  up with everything new you have to post. Would you make a list of every one
  of your community pages like your Facebook page,
  twitter feed, or linkedin profile?

 2. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 3. By Any Chance, do you have further blogposts similar to the following one termed, App,
  app, app [Apple Appstore vs Google Market] Kraschkurs?
  I desire to read through even a lot more about it. Thanks a lot.

 4. Pingback: Snart riktig app-butik till Android? « Kraschkurs

 5. Pingback: Ny Android market på gång? « Kraschkurs

 6. Det bästa från min horisont hade varit en medelväg: Kontroll men transparens i processen – tydliga kriterier, tydlig utvärderingsperiod och enkel och öppen möjlighet att ifrågasätta.

  Problemet med Market är ju att inget försvinner utan skräpet är kvar hela tiden. Och till skillnad från Apple så har Google inte heller lyckats ordna en vettig Market på ”vanliga” webben. Nu är man hänvisad till Cyrket och andra tredjepartslösningar.

 7. Tycker det är himla dåligt av Google att de inte snabbar på den här processen, nästan skandal faktiskt. Att de inte ens kan ge någon info gör ju inte saken bättre heller.
  Men sen har jag hellre frihet än pappa Apple som övervakar. Att man överhuvudtaget inte kan utveckla sin egen applikation och köra på sin egen telefon är ju helt bedrövligt med Apple.
  Jag har använt Linux och öppen mjukvara under väldigt många år nu och även där finns många ”halvfärdiga” program. Men faktiskt, dessa sållas bort. De användbara applikationerna vinner i längden och det kommer de även att göra på Android (som också är Linux). Möjligt att man kan införa någon slags certifiering på Android market som visar vilka applikationer som varit ”peer reviewed” men att göra som Apple…nej tack, då går jag hellre telfonlös! Och ska man vara ärlig, hur många av de tusentals programmen på AppStore är så himla användbara egentligen? Jag menar även om det inte finns lika många ”halvfärdiga” program så får man faktiskt sålla bra mycket, kanske t.o.m. mer än vad man gör på Android market pga mängden, för att hitta något användbart.

Kommentarer är stängda.