SXSW dag 2

Ytterligare en dag färdig. Det är ju en internetfestival, och då är det ju passande att hålla kontakten hemmavid via… internet, sort of. Videoskype när man är långt hemifrån är fantastiskt. Igår stod jag i trapphuset på Hilton och tittade ut över Austins skyline. Det gjorde också de där hemma, eftersom jag hade videoskype igång och panorerade med laptoppen. Det är fantastiskt skönt att kunna prata i realtid med bild när man är på andra sidan jorden och saknar fru och barn. Det är en sak att kunna maila, men att prata direkt känns så ofattbart mycket närmare. Och med bild till så känns hem inte så långt bort. Det har dessutom funkat tekniskt bra utan en massa inställande och trixande. Jag är faktiskt förvånad över att Skype har varit såpass enkelt att använda.

Det börjar bli lite för högt tempo för att kunna beskriva alla seminarier, så jag sammanfattar lite istället. Gårdagen bjöd på en intressant paneldiskussion om Crowdsourcing – egentligen en genomgång av hela fenomenet, inklusive olika riskfaktorer, som till exempel crowd-fatigue, när man försöker crowdsourca, men gör det ogenomtänkt, så folk helt enkelt tröttnar.

Efter det följde bittra förlorares panel, rubriken var ”The real-time web, can it be realized” och bestod av deltagare från Microsoft (Windows Live), Google (Buzz), Gowalla och en moderator från sajten ReadWriteweb. De spenderade så mycket tid med att dissa Facebook och Twitter att en person i publiken till slut ställde sig upp och bad dem sluta. Och fick en applåd.

Hurra! Ett retweet!

Hurra! Ett retweet!

Det blir uppenbart att Twitter och Facebook redan svarat på frågan i seminariets rubrik, medan den här panelen inte hade en aning. Men det var intressant ur ett omvänt perspektiv. Det blir tydligt varför vare sig Google eller Microsoft lyckats ta sig in på Realtids-banan…

Bäst igår vad keynoten ”Opening Remarks: Privacy and Publicity”, med Danah Boyd. Hon är forskare och pratade om behovet av sekretess på nätet, att bara för att man publicerar sig publikt, betyder det inte att man gett ”ok” för alla att sprida materialet hur som helst: ”Just because people make content public, does not mean they want it to be publicized”. Hon sa också att sekretess inte handlade om att ha något att dölja, utan om viljan att ha kontroll över sitt material. Bland annat, det var en timme av konstanta idéer och för en gång skull utifrån fakta och inte tyckande.