Utgivarbevis, bloggar och PUL

Få har väl missat storyn om Jesper som fotade ett par civilpoliser vid Hornstull och fick valet att antingen radera bilderna eller tas in för urinprov för hitte-på-knarkinnehav. Poliserna svarade med att polisanmäla Jesper och en av åtalspunkterna intresserade mig. Den handlar om misstänkt brott mot PUL, Personuppgiftslagen. I anmälan (som hittas i sin helhet på Jespers blogg) beskrivs vad poliserna ansåg vara ett brott mot lagen. I redogörelsen nämns att Jesper ska ha sagt att han skulle publicera bilderna på en sajt som har utgivarbevis. Och har man utgivarbevis finns ansvarig utgivare och då ska alltså publiceringen räknas som journalistiskt sådan, något som är tillåtet enligt PUL.  Anmälarna, alltså poliserna, menar att Jesper sedan publicerade den någon annanstans, på en blogg. Den har inte utgivarbevis, därför är det inte journalistik och därmed brott mot PUL.

Så långt anmälan.

På Wikipedia står det om PUL och journalistisk publicering:

Kravet är att materialet är avsett för publicering i grundlagsskyddad media.

Men såvitt jag förstår spelar det ingen roll om publiceringen sker på YGL-skyddad mediaplats, dvs sådan som har utgivarbevis och därmed en ansvarig utgivare.  Högsta Domstolen har prövat PUL (B 293-00 Riksåklagaren mot Börje Ramsbro). Börje Ramsbro startade en sida uteslutande för att kritisera Nordbanken, men den saknade utgivarbevis. För detta polisanmäldes han för brott mot PUL.

Han friades sedemera av Högsta Domstolen och på sidan 10 står det:

”Det syfte för webbsidan som angets på denna och som Börje Ramsbro utvecklat i målet måste mot den angivna bakgrunden anses ligga väl inom ramen för ett journalistiskt ändamål att informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten. I vad mån sedan webbsidan kan anses motsvara godtagbar standard enligt de kriterier som man brukar använda när man värderar etablerad journalistisk verksamhet saknar i sig betydelse för bedömningen”

Eller nerkokat, det spelar ingen roll om sajten har utgivarbevis eller inte. Åtminstone inte för PUL.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,