Senaste versionen av Google Chrome på rätt väg


Det visade sig att Google släppte den skarpa versionen av Chrome 4 idag – så nu är den nya bokmärkesfunktionen på plats även för dem som inte testar betaversioner.

Om jag bortser från att det är dumt att inte bygga vidare på de befintliga Google Bookmarks, så fungerar det ändå väldigt bra med synkroniseringen av de nya i ”Bookmark bar”. Efter att ha ställt in allt på hemma-datorn installerade jag Chrome på jobbet idag. Efter att ha ställt in synkronisering så är alla bokmärken automagiskt på plats, inklusive bokmärkesfältet. Lysande. Men det funkar bara med Chrome, vilket skapar en inlåsningseffekt. Man måste idag helt enkelt ha Chrome för att kunna använda synkroniserade bokmärken. Medan det finns plugins till Firefox för Google Bookmarks.
Om Google ser till att pluginstillverkarna kan göra Firefoxplugins även till den nya tjänsten så kan det bli riktigt bra. Annars har de tagit ett steg mot ytterligare inlåsning, något de säger sig arbeta emot:
The Goals of the Data Liberation Front:
  • Liberate data across web services.
  • Make that data portable across cooperating web services.
  • Allow users to own their own data which is submitted to the Cloud.
  • Do anything else to allow users to have fine-grained, easy access, and control of their data.
Texten ovan är ett citat ur Googles projekt ”Data Liberation Front”.
Och till sist – varför finns inte det här i Googles egna mobiltelefoner? Om det är någonstans man vill slippa manuellt skriva in en massa bokmärken så är det väl i telefonen.