Oh joy, Google introducerar ytterligare en bokmärkeshanterare

Jag skrev tidigare:

Ta tag i Google Bookmarks. Om något ska läggas online så är det bokmärken/favoriter, så att man alltid har med sig dem. Google Bookmarks löser det och gör att jag alltid har samma bokmärke oavsett om jag sitter hemma eller på jobbet. Men varför använder inte ens Googles egen webbläsare Chrome Google Bookmarks?

Nu har jag testat senaste betaversionen av Chrome och då visar det sig att det går att synkronisera med Googlekontot. Toppen, då borde ju alla bokmärken dyka upp? Icke.

Det tog några minuter innan jag insåg varför. Google väljer nämligen i sin visdom att introducera ytterligare en bokmärkeshanterare. Där Google Bookmarks (GMarks) håller till i Gmail, håller splitternya ”Bookmarks Bar” till i Google Docs. Jättesmart. Not.


Det betyder alltså att för att kunna använda sina gamla Gmarks måste man först måste importera dem från Gmailapplikationen. Busenkelt. Not.

Gör så här för att föra över Google Bookmarks till Chromes nya system:

  1. Gå till Google Bookmarks (http://www.google.com/bookmarks/?hl=sv)
  2. Längst ner i vänsterspalten finns ”Exportera bokmärken”:
  3. Ladda ner filen ”GoogleBookmarks.html”
  4. I Chrome tryck CTRL+SHIFT+B för att öppna Bokmärkeshanteraren
  5. Klicka på ”Verktyg”+”Importera”
  6. Leta up ”GoogleBookmarks.html”
  7. Klart. Nu kommer dina bokmärken syncas med Googles nya bokmärkestjänst.

I fortsättningen använder du alltså inte Gmarks längre. Det innebär såklart att dina gamla Gmarksplugins till Firefox blir oanvändbara, men Google har ju i sin visdom bestämt att det är bäst så. Dessutom går de bara att editera direkt från Chrome, eftersom de är skrivskyddade på Google Docs. Heja.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,