Interneträdsla

I dagens DN har huvudinsändaren rubriken ”På Facebook blir ditt liv en öppen bok”. Insändarskribenten skriver:

Rättigheterna till alla bilder, alla inlägg som författas och alla uppgifter om medlemmarna skrivs automatiskt över till Facebook i samband med en registrering. (…) Har vi alla användare noga läst genom det 14 sidor långa avtalet och godkännandet till Facebooks eviga informationslagring?

Jag undrar om insändarskribenten själv läst igenom det. Facebook övertar inga rättigheter till bilder och inlägg. De får en licens att använda dem på själva tjänsten så länge som upphovspersonen själv väljer att ha dem där. Tar man bort bilden återkallar man också Facebooks licens att använda materialet. Det är en stor skillnad.

Rubriken (som alltså inte insändarskribenten själv skrivit utan DN:s redigering) bygger också på en feluppfattning som dyker upp då och då, nämligen att Facebookkonton är som vilken öppen hemsida som helst. Det är de inte. Facebookkonton är som standard helt stängda. Den enda som kan läsa vad som skrivs där är kontoägaren själv. Därefter kan kontoägaren själv välja vilka som ska få tillgång till det man skriver och visar. Det finns inget öppet i det.

Förresten, varför finns inte DN:s insändarsida på nätet? Den om någon sida hör väl hemma här.

Läs även andra bloggares åsikter om ,