Varför finns kvitton?

Varför använder vi fortfarande papperskvitton 2009? Jag kan begripa att den gamla drömmen om att ”framtiden”=alla har en egen flygande raketbil aldrig uppfylls, men varför har vi ännu inte lyckats bli av med papperskvitton? Vi har ju lyckats komma ifrån handskrivna kvitton.

Tänk om man kunde få kvittona digitalt, antingen överfört till ett USB-minne på betalkortet – eller ännu hellre, direkt inlagt på det bankkonto man har kortet knutet till. När man drar kortet i kassan och godkänner, så överförs samtidigt kvittot.

Sen kunde bankerna göra så att man kan ta kvittona och använda prisuppgifterna för att jämföra. Man kunde lägga in vanliga varor, säg mjölk, bröd, fil och sådant, i ”varukorgar”. Så skulle man snabbt kunna jämföra priser mellan liknande varor på Konsum och Willys. Så skulle man få bättre koll på hemekonomin.

Samtidigt skulle vi spara träd och slippa missa garantin bara för att kvitto skrevs ut på termopapper som bleks efter tio minuter i solen. Eller för att man tappat bort det.

Hallå, bankerna?