Det nya piratkriget 4

Hur ska upphovsmän orka att hålla på och hitta nya och kreativa sätt att sälja det som lätt kan kopieras. Hur ska de ha tid att författa, skriva och komponera?

Det är här förlagen kommer in. Idag är skivbranschen fokuserad på att sälja musik oerhört traditionellt -främst via CD-försäljning och vanlig marknadsföring (Annonser i bussar och tunnelbana till exempel) En person som Trent Reznor skulle lätt kunna döpa om sin verksamhet till ”Skivbolag 2.0” och signa upp andra artister.

Valve startade Steam som ett sätt att själva distribuera sina egna spel, framförallt Half Life 2. Idag finns mängder av icke-Valve spel tillgängliga via Steam, bland annat använder superjätten Electronic Arts dem för sina titlar och man kan argumentera för att Steam inte längre bara är ett självpubliceringssystem utan ett dataspelsförlag i sin egen rätt.

Snart slår läsplattorna igenom – i USA är Kindle redan en succé. På Amazon.com som ligger bakom Kindle säljer Dan Browns senaste bok bättre digitalt än som ”riktig” bok.

Tänk dig ett Spotify för böcker – där du betalar 99 spänn i månaden och får tillgång till samtliga titlar. I Sverige visas Nuut upp som ett exempel på läsplattor. Förmodligen är det mer pengar i det än musik – en låt lyssnar man fort på, men hur många böcker hinner man läsa på en månad? Trots det tror jag folk skulle betala 99 spänn för att ha ständig tillgång till de senaste böckerna.
Det skulle vara otroligt billigt för små författare att ge ut sina böcker – eftersom tryckkostnaderna är noll och det skulle ge möjlighet att hålla liv i äldre smalare titlar som annars gått ur tryck. Dessutom skulle det samtidigt gå att lägga på en social dimension – genom att användarna kan interagera med varandra i kommentarsfunktioner, betygfunktioner, tips, osv. Man kunde ha en rookie-del där nya författare får pröva vingarna. I och med att det inte kostar att trycka och ge ut, kan man göra så mycket mer.

Möjligheterna är enorma att hitta nya sätt att inte bara sälja de stora hittarna, utan också hitta sätt att föra fram det smala – det som Chris Andersson kallade ”Den långa svansen”.