Nordkorea-tortyr

Jag skrev tidigare hur internetsurfande gett mig oproportionerligt stor kunskap om Nordkorea. Nordkorea är förmodligen världens konstigaste land och det flödar underliga nyheter och fenomen ur deras statliga medier. En av de mera smaklösa är deras oregelbundna ”återföreningar” av anhöriga som skiljts åt av uppdelningen av landet efter Koreakriget. Nu är det dags igen. Aftonbladet skriver om att Nordkorea tillåtit hundra släktingar att träffas igen:

Det blev känsloladdade scener när ett hundratal åldrande sydkoreaner på lördagen åkte över gränsen till Nordkorea för att möta anhöriga de inte träffat på årtionden.

Det kan ju tyckas godhjärtat av Nordkorea. Men det handlar såklart inte om ”återförening”. De nordkoreaner som deltar återvänder efter mötet hem igen och sydkoreanerna får åka tillbaks till Sydkorea. Det är bara ett sätt att skapa PR för landet – här hade vi kallat det ett ”media-event” med syfte att skapa lite positiv uppmärksamhet när inget annat finns att rapportera.

Men för de inblandade måste det vara ren tortyr. De får träffas kort, för att sedan åter skiljas åt. Och nu börjar de bli så gamla att det förmodligen är för evigt.