Även författare vill ha sin bit av kakan

Jag skrev igår att när kriget mot konsumenterna börjar mattas av så står kampen om pengarna istället mellan mediaproducenterna, alltså dem som gör datorspelen, filmerna och musiken – och deras försäljare, alltså skivbolagen, filmbolagen och de stora spelförlagen. Idag skriver Unni Drougge att hon tagit tillbaks rätten att ge ut sina böcker från sitt förlag och att hon istället väljer att ge ut dem på on-demandsajten Vulkan. Hon tänker dessutom ge bort sina samlade verk på bokmässan, prydligt lagrade på USB-minnen.

Inte så otippat att just Unni Drougge skulle göra det, hon har ju tidigt profilerat sig som piratvän, men intressant ändå.

Paradoxalt nog var det väl Jan Guillou som var först när han avslutade samarbetet med Nordstedts för att istället starta eget under Piratförlaget. Så här sa han till Aftonbladet 1999, samma år som Napster startades:

– Förlagen tar in fem gånger så mycket pengar som författaren. Det förnekar förläggarna, de går bara med på att de tar in tre gånger så mycket.

Att vara försäljare av media och kultur är uppenbarligen svårt, när man har både producenter och konsumenter mot sig. Men samtidigt har de ju lyckats hålla sig kvar i tio år, så uppenbarligen fyller de ett behov. Kanske handlar det om något så enkelt som att acceptera en mindre del av kakan. Så här presenterades Piratförlaget:

På det nya förlaget, som drivs av journalisten Sigge Sigfridsson, delar författare och förlag lika när inkomsterna är täckta.

Alltså enligt Jan Guillou en minskning från fem gånger så mycket, till lika mycket. Då, 1999, slog förlagen ifrån sig kritiken om att ta för stor andel, med att de använde pengarna till att satsa på debutanter och att därmed hjälpa nya talanger. Idag sägs det ofta att den billiga digitala distributionen gör det möjligt för vem som helst att publicera sig, oavsett om det gäller spel, böcker, musik eller film. Förmodligen kommer det ändå krävas professionell hjälp för att slå igenom bruset – och där kanske de stora förlagen hittar sin roll.