Internet – en dynghög av skräp

Internet är en dynghög full av skräp. Det är hur enkelt som helst att lägga upp vad som helst, och lura skjortan av trötta slösurfare. Internet har fött rörelser som ”Truthers” – personer som hävdar att 9/11 attackerna utfördes av USA själva, eller New World Order, eller ”de onda judarna”. Rörelsen har presenterat dynga som ”Loose Change”, en film som Vanity Fair sa ””just might be the first Internet blockbuster”. Den har för övrigt visats, flera gånger till och med, i tramskanalen ”TV4 Fakta”.

Eller ”Birthers” – en rörelse av knäppskallar som hävdar att Barack Obama inte är amerikan och därför inte har rätt att vara president. De knäppaste av dem hävdar att rymdvarelser ligger bakom tillsättandet av Obama, som deras nickedocka (”puppet”). Vilket snurrar till logiken rejält. Om rymdvarelser, eller en hemlig global organisation, tillsatte presidenten, varför skulle de ha valt en icke-amerikan?

Sen finns det resten av tokstollarna, förintelseförnekare, scientologer, homeopater och spikmatteförsäljare.

Tack och lov är det lika enkelt för vettiga röster att göra sig hörda på internet. Det är det som är så fantastiskt med internet, att trots att tokstollarna sprider sina lögner så finns det alltid någon där som kreativt och sakligt förklara hur man gör för att förstå och värdera det man läser. Hade internet inte funnits, hade det inte varit lika enkelt att bemöta galenskaperna. Jag tänkte därför visa tre bra internetpublicerade videofilmer som lär ut kritiskt tänkande i internetåldern. Jag har krympt dem lite för att de ska få plats i blogglayouten, men dubbleklicka så får ni dem åtminstone i Youtubes originalformat.

Först ståupparen Dara O’Briain:

– ”Herbal medicine has been around for thousands of years”. Indeed it has, and then we tested it all, and the stuff that worked became ”medicine”.

– Anyone can call themselves ”Nutritionist”, right. ”Dietician” is the legally protected term. ”Dietician” is like ”Dentist”, and ”nutritionist” is like ”Toothyologist”.

Nummer två kommer från Brian Dunning – en radiopratare som gör en podcast om kritiskt tänkande, ”Skeptoid”. Han har dessutom gjort en 40 minuter lång film om just kritiskt tänkande, ”Here be dragons”. Det märks lite att han inte är helt van vid att synas, han viftar mycket med händerna och av någon anledning har han satt sig så att han behöver solglasögon i början av filmen. Men innehållet är vettigt:

Den finns också nerladdningsbar i DVD format här.

Nummer tre heter The Baloney Detection Kit, med internetkändis-skeptikern Michael Shermer. Michael Shermer är grundaren av den utmärkta tidningen Skeptic, och författare till bland annat ”Why people believe weird things”.