Snabba cash

Jag läser i Aftonbladet, Expressen, SVD, tja i alla tidningarna att Magnus Uggla är sur (”ursinnig”) på Spotify för att ersättningen han får därifrån är så låg. Tidigare har tydligen även Bob Dylan lyft sin musik från tjänsten och även Petter har uttalat sig kritiskt.

Alla vill ha cash med en gång, ingen vill ta någon risk. Ingen vill vara först. Däri ligger väl lite av musikbranschens problem – man vill ha den färdiga lösningen som gör att alla betalar fullpris och inte piratkopierar nu, utan att behöva gå igenom en dyr utvecklingsfas först.

För trots att det känns som om Spotify funnits ett tag, så är det en tjänst som knappt lämnat test-stadiet. Och jag spekulerade tidigare i att Spotify ännu inte säljer särskilt mycket reklam – som är den enda intäkt bolaget får från freemiumtjänsten.

Det kommer ta ett tag innan Spotify är lönsamt, men om alla stora artister lämnar tjänsten så kommer intäkterna bli ännu lägre, vilket kommer leda till att fler artister försvinner, vilket leder till lägre intäkter och så vidare. Någon måste helt enkelt ta utvecklingskostnaderna.

Frågan är vem som ska göra det om inte stora, rika, artister som Magnus Uggla och Bob Dylan (och Petter, han är väl inte direkt utfattig) gör det.

Jag tror att i slutändan kommer snålheten slå tillbaks.