Kommer Apple godkänna Spotify i Ipone?

Spotify i mobiltelefonen är precis vad som behövs för att få folk att sluta piratladda ner musik – enda skälet att ladda ner är ju att man vill ha tillgång till musiken jämt och dessutom kunna lägga den på mp3-spelare och ta med sig. Spotify idag går ju bara att lyssna på en nätansluten dator och det blir sällan särskilt portabelt. Man tar inte gärna med sig sin laptop ut när man ska ut och jobba till exempel.

Med Spotify i mobilen tillgodoses bägge behoven – telefonen är liten och mobil och med 3G anslutning kan man lyssna nästan överallt. För de tillfällen då man inte har täckning, till exempel om man flyger, så kommer Spotify göra det möjligt att tillfälligt spara låtar på telefonen så man kan lyssna offline. Presto, ingen anledning att masslagra mp3-or.

Det är dessutom en bra tjänst för mobiltelefonoperatörerna eftersom det innebär att de kan sälja fler bredbandsabonnemang till sina kunder.

Men först måste alltså Spotify ut till mobilerna och företaget bakom siktar just nu på att dyka upp på två typer av mobiltelefoner: Iphone och Androidtelefoner. Iphone vet väl alla vad det är, Android är Googles svar – ett system som är fritt och som vilka mobiltelefontillverkare som helst kan använda. En Androidtelefon är väldigt lik en Iphone i hur man kan använda den (Läs mer om Android här) och Spotify har redan gjort en demonstration hur Spotify fungerar:


Den kom i våras och länge trodde alla att Spotify snart skulle dyka upp på i mobilen. Tidigare i somras skickades så Iphonevarianten in till Apple för godkännande. Det stora frågetecknet är såklart om Apple tänker godkänna Spotify. Och det är inte självklart. Apple har byggt upp sin affärsmodell för iphone, itouch och sina ipods kring programmet Itunes och Itunes store, där man kan köpa musik och film till sin spelare. Man köper alltså låtarna som sedan laddas ner till spelaren – eller mobilen. Och om Spotify sopar undan behovet av att ladda ner och spara så faller hela idén bakom Itunes store. Det är inte bara en konkurrent till Apple, det är en helt annan affärsmodell och, säger många, framtidens affärsmodell.

Så, nu väntar vi alltså bara på ett besked från Apple. Under tiden rapporterar IDG att Spotify gått om Itunes Music Store:

Sedan lanseringen i oktober 2008 har Spotify fått en miljon användare i Sverige och för skivbolag som Sony BMG och Universal innebär detta att Spotify gått om Apples iTunes Music Store vad gäller digitala inkomstkällor.