Kan man lita på Twitter (igen)

Jag läste i TT Spektras Twitterflöde om hur ett fejkat Twitterkonto som hävdades vara Zlatans fick genomslag i media. Men inte att det var fejk, istället handlade det om att flera tidningar gått på bluffen och valt att publicera uttalanden ur ”Zlantan”-flödet som om de vore sanna. Trots att det var ett tag sedan bluffen avslöjades:

För några veckor sedan skrev Hans Kullin om ett Twitter-konto som påstod sig vara Zlatan Ibrahimovics officiella. Kullin konstaterade snabbt att kontot var fejk.

Eftersom det var nyhetsbyrån AP som nu publicerade från fejkflödet så spred det sig ut i resten av media. Det där är ju lite vanskligt när nyhetsbyråerna inte kollar sina källor.

Bloggaren David Hylander drar slutsatsen:

AP-debaclet är genant och besynnerligt. Det är svårt att se någon annan förklaring till en sån total källkritisk genomklappning än en oförmåga att läsa av innehåll i sociala mediakanaler.

Japp, det känns ibland som media antingen är oreflekterat kritiska, eller oreflekterat positiva till sociala medier. Ingetdera är bra och det är dags för oss journalister att bli så internetmogna att vi vet vad vi pysslar med. En start är att tillämpa lite grundläggande källkritik.

Här är fejkkontot. Expressen skriver (rätt skadeglatt faktiskt – kanske läge att säga ”Wanja Lundby-Wedin”?) och Nyheter24.