Fotbollslagen med i Pridetåget

Strax börjar Pride i Stockholm och tidigare har både polis och militär, traditionellt rätt homo-fientliga miljöer, gått med i tåget. Nu tycks ytterligare en gammal gayhatarbastion falla, när fotbollslagen Hammarby och AIK (Djurgården sa nej, men damlaget dyker upp. Varför herrarna inte dyker upp har varierat, men DN rapporterar att de har match) går med.

– Det är fantastiskt att de vill vara med. Det är första gången någon större idrottsklubb deltar, säger Stockholm Prides presschef Jessica W Sandberg.

– Det är ingen hemlighet att det finns en hård jargong med mycket homofobi inom sporten. Bög, kärring, fjolla och så vidare. Det är därför det här är så roligt.

Men hur ärligt är det egentligen?

Hammarbys Igor Armas hittades i en Facebookgrupp, som är emot att laget ska gå i Pride. Han ursäktar sig med att det är ett misstag –  att han klickar ”ja” till inbjudningar och inte förstått språket –  och säger sedan:

Vad tycker du om att Hammarby ska vara med i Prideparaden? – Jag tycker ingenting om det. Jag har inte så stor koll på det.

Om du inte tycker något och inte har ”så stor koll på det” – vad har du då där att göra? Pridetåget är en manifestation för något viktigt, särskilt nu är tex EU-landet Litauen lagstiftar emot alla opinionsyttringar som kan göra det lättare för HBT-personer. Då ska man fan stå upp för det.

Men jag vet inte – kanske lär sig idrottarna något i tåget. Ni övriga som går får passa på att berätta för dem varför de är där – så det får lite koll. Var snälla mot dem.

Och ett tips till Igor: Klicka inte ”ja” på allt som poppar upp på interwebs. Oavsett språk.