Förlåt, DN dissar interwebs i tre dagar ska det vara.

I dag kom det en Googleskraj artikel igen i DN. Håkan Lindgrens artikel på sidan fyra i kulturdelen börjar med rubriken ”Google hälsar på. Bolaget vet redan allt om oss med vi reagerar inte”. Illustrationen är en bild på Googles kamerabil som ”scannar av gatorna i jakt på nya vinklar”. Det handlar alltså om ”Streetview”, att Google lägger till 360 graders bilder i gatuplan i stora städer. De har precis börjat fota i Sverige, här dock omkörda av Hitta.se som kom igång med sin variant ”Gatubild” tidigare i år. Han skriver:

Vad håller Google på att utvecklas till? Kamerabilen utanför mitt fönster visar att de inte bara är en hjälpsam sökmotor. Google vet vad vi söker efter på nätet, de har vår e-post (om vi har Gmail), våra bloggar (Blogger ägs av dem), våra videor (Youtube), de har kartor och satellitbilder över hela planeten och vill komma åt innehållet i all världens böcker.

So? Vill du inte hittas av Google, använd inte Gmail, använd Yahoo, Hotmail, Mail.com, @home eller någon av de andra av den uppsjö gratis eposttjänster som finns. Eller gör som en majoritet av internetanvändare, använd den eposttjänst du fick med ditt internetabonnemang.

Blogg-kommentaren förstår jag inte. Det är ju inte bara Google som ”har våra bloggar” – alla med internetanslutning ”har våra bloggar”. Det är därför man publicerar blogginlägg, till skillnad från att till exempel skriva in dem i en pappersdagbok. För att folk ska läsa dem. Gillar man inte Blogger kan man hyra in sig på vilket webbhotell som helst, med till exempel WordPress. Samma sak med videos. Gillar man inte Youtube finns det flera andra tjänster – Bambuser, Qik, Videobay (snart i varje fall), Daily Motion, och så vidare.

Det här är ju inget nytt. Microsoft till exempel har haft monopol på våra datorer sedan tidigt 90-tal. De har, till skillnad från Google, tillgång till våra egna hårddiskar, de har patent på filsystemen som vi använder – även om vi inte använder Windows – och vi använder deras program för att skriva alla våra dokument (Word), sköta vår ekonomi (Excel och Money), de indexerar våra hårddiskar och vi låter dem uppdatera våra datorer automatiskt utan att vi vet vad som händer. Vore Microsoft elaka skulle de kunna kartlägga allt vi gör på våra datorer. Inklusive sådant vi gör med Googles tjänster.

En av mina bekanta sa 1994 att han aldrig skulle koppla in ett modem i sina datorer, eftersom ”en nätansluten dator är inte längre din egen”. Jag vet inte om han ändrat sig, har han det inte skulle han kunna skriva artiklar åt DN. Men i sak har han rätt – vill man vara riktigt, riktigt säker på att man är hemlig, ska man dra ur jacket ur väggen. Och använda Linux, gärna en riktigt obskyr variant. Och helst inte ha några vänner som kan tänkas Facebooka att man träffats.

Samtidigt pågår en kamp om riktig integritet, om de uppgifter vi inte, till skillnad från bloggar, videos, telefonlistor och annat, offentliggör själva med flit. Mot FRA-övervakning, IPRED, Datalagringsdirektiv och telekompaket. Men eftersom allt detta är så hopplöst sammankopplat med vita medelåldersmän som tittar gratis på Lost, så passerar det DN obemärkt.