Forskning – ju krångligare desto bättre SCIgen


Alla vet ju att ju krångligare text, desto trovärdigare. I alla fall när det gäller forskning. Det tog några på MIT fasta på och skapade SCIgen – en hemsida där man automatiskt kan generera nonsenstexter som på ytan ser rejält ”vetenskapliga” ut, men som alltså bara är slumpmässiga ord. Skoj att läsa och att driva med uppstyltat forskningsspråk. Ännu roligare blir det naturligtvis när man skickar in sådana texter till vetenskapliga tidningar och ser om de blir publicerade.

Ytterligare roligare blir det om man kan blanda in konspirationsteoretiker i det. De brukar ha en hatkärlek till forskning. Å ena sidan är den ju ofta statsunderstödd och därför per definition förmodligen en del i konspirationen, å andra sidan tycks ju det där med vetenskap få folk positivt inställda till det man har att säga. Titta bara på intelligent design.

Och då ger vi oss av till sajten Newsmill och en dansk skribent där som heter Niels Harrit. Han skrev en text där han argumenterar för att terrorattackerna den 11 september 2001 utfördes av, tja, inte av kapare som flög in plan i byggnaderna i varje fall. Nu har han och några andra genomfört banbrytande forskning som visar att en av byggnaderna, World Trade Center 7, sprängdes.

Åtminstone uppfattar foliehattsvärlden den som banbrytande. Världens konspirationsteoretiker blev som tokiga då Harrit fick en vetenskaplig rapport publicerad i en alldeles tvättäkta vetenskaplig tidning. Då måste det vara sant! Tidningen finns visserligen bara på internet och baseras i Pakistan och tar betalt för publicering, men ändå. Den är ju gudbevars vetenskaplig (Här skriver den danska sajten Videnskab.dk om Harriets text).

Då återvänder vi till SCIgen och låtsastexter. Philip Davis, student på ett universitet i New York skapade en låtsas text med titeln ”Deconstructing Access Points”. Vidare skrev han att han kom från ” Center for Research in Applied Phrenology”, eller ”CRAP”. Och skickade den till det där förlaget, Bentham Science Publishers.

Här är den slagkraftiga slutsatsen som texten presenterar:

In conclusion, in our research we explored TriflingThamyn, a method for virtual methodologies. To accomplish this ambition for unstable models, we constructed new metamorphic algorithms. Continuing with this rationale, our algorithm has set a precedent for suffix trees, and we expect that systems engineers will analyze TriflingThamyn for years to come. We expect to see many futurists move to studying TriflingThamyn in the very near future.

Ren goja alltså. Blev den antagen? Japp. Dagens Läxa: Allt är inte vetenskap som många fotnoter har.

Originalartikeln här.

Fler skriver om CRAP: Science Blog, Open Access News, The Scientist.com