Interwebs bakom scenen


I TV representeras alltid ”internet” på samma två sätt. Det vanligaste innebär att en, eller två, yngre personer sitter bakom en laptop och avslöjar ”Vad som sägs på internet”, vilket brukar betyda att de läser mail. Jag tror det började med ”Svart eller vitt” på TV4 någon gång på 90-talet. Sedan dess har inget hänt.

Dessa mail läses företrädelsevis upp när inget annat spännande händer. Eller generellt när inget händer, det behöver inte vara spännande. Då kommer programledaren fram nådigt och frågar med flackande blick (eftersom någon pratar i hörsnäckan ”fyll två minuter till, så är Mona Sahlin på plats”) vad som händer på interwebs.

SVTs valvaka var ingen skillnad. Jo, de gjorde ett piggt försök med lyssnarnas egna inlägg via Youtube, men då fungerade inte ljudet.

Nu läser jag i DN idag (jag skulle länka direkt, men det verkar som om DN klippt bort just det här i sin webbversion av artikeln) att Allsång ska ta ett webbgrepp. De ska ha en”webbprogramledare”. Det är alltså programledaren som gör bonusmaterialet på webben. Det står också uttryckligen vad de olika målsättningarna är:

Här är de tillsammans, Anders Lundin och Shire Raghe, som båda ska vara programledare för Allsång På Skansen i sommar. Men på olika plattformar – Anders på scen och Shire bakom.

TV: Framför. Internet: Bakom.

Detta är det andra sättet som ”internet” brukar visas upp i TV, framförallt i galor och stora artistevenemang. Man sätter en ”webbreporter” i det som kallas ”greenroom”, eller ”backstage”. För dem som inte vet vad ”greenroom” är, så är det alltså stället där artisterna hänger innan och efter sitt uppträdande. Det är ett ställe där de antingen sitter och är tokspända, innan de går på scen, eller vrålhöga på adrenalin, efter sitt uppträdande. Det är alltså inte särskilt avslappnat i ”greenroom”.

Innan uppträdandet brukar artister mest av allt vilja sitta och samla sig, gå in i sig själva och fokusera. Det är en oerhört dålig bas för intressanta intervjuer. Efter uppträdandet vill de istället varva ner, snabbt, och slappna av. Det är om möjligt en ännu sämre bas för intressanta intervjuer. Bäst är då att vänta tills dess artisten hunnit varva ner – vilket brukar betyda druckit avsevärda mängder alkohol – vilket inte nödvändigtvis är dåligt för spännande intervjuer. Men spännande är inte alltid samma sak som bra. Det finns såklart artister som inte använder alkohol för att varva ner, men dessa brukar inte stanna i greenroom utan åka hem.

Allt detta kan i princip sägas om hela backstageområdet. Detta är helt enkelt ett område där artister vill vara i fred, inte svara på frågor från journalister. De har ju redan gjort sitt jobb.

Såklart är det där ”webbprogramledaren” ska vara. I år är det alltså Shire Raghe som får det otacksamma uppdraget att få ”webb” att framstå som när-TV. Han kommer gubevars från ”MTV” – sånt gillar ju kidsen, det minns man ju från när man själv var ung.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: