Kabel-TV internet

Jag skrev tidigare om Gated Webs – eller ”kabel-TV internet”. Internetdagarna.se har en artikel som handlar om effekten av att operatörerna känner att det är okej att styra över vad abonnenterna använder sitt internet till:

I Tyskland har operatören T-Mobile gått så långt för att skydda sina intäkter från telefonin att de infört blockering av Skype för deras iPhone-användare. Att försöka kringå filteringen är “Streng verboten”, och skulle någon ändå försöka hotar man att stänga abonnemanget. I det finstilta försvinner även möjligheten för många av deras kunder att använda t.ex. direktmeddelanden.

Det är klart att de gör det eftersom Skype konkurrerar direkt med deras mobiltelefontjänst, men i en intervju med tyska CNet, så är det istället omsorgen med abonnenten som är orsaken. Det kan ju bli dålig ljudkvalitet gubevars.

Det här innebär ju att det blir ännu snårigare att skaffa sig internetabonnemang för mobilt bruk. Inte nog med att man ska hålla reda på om de tar betalt per megabyte, om hastigheten riskerar strypas, eller exakt hur mycket data man hittills överfört. Man måste också hålla koll på vilken programvara operatören tycker man får använda.

Skribenten, Fredrik Ljunggren , föreslår en märkning av abonnemangen:

Nu är vi dock i det läget där vi måste se till att marknadskrafterna gör just detta och det kan endast uppnås genom att informera. Kanske en “nyckelhålsmärkning” av Internetanslutningar; “rent Internet, utan tillsatser”.

Det påminner ju lite om Bahnhofs initiativ ”Integritetsmärkt bredband”.

Synd bara att sånt här ska behövas.

2 reaktioner på ”Kabel-TV internet

  1. Pingback: Snart är PCn som vilken kabel-tvbox som helst « Kraschkurs

  2. Går det att bedöma hur omfattande det här sättet att kontrollera användarna skulle kunna bli? Kommer det att krävas avancerad systemkunskap eller bara lite sunt förnuft när det gäller val av operatör för att motverka detta?

    Vad är din bedömning?

Kommentarer är stängda.