Gated Webs

Idag hörde jag för första gången begreppet Gated Webs. Det är förmodligen den vansinnigaste tanken sedan en svensk politiker tänkte säga något intelligent och bestämde sig för att det där interwebs kunde kategoriseras i samma låda som jojon, rockringen, poprocks och bakmaskinen. I korthet går det ut på att operatörer gör ett intranät, kallar det för internet och ser till att abonnenterna bara kommer åt det operatören vill erbjuda. Kabel-TV internet är ett annat namn på samma företeelse och det är såklart helgalet.

Knyter man idén med Gated Webs till den oerhört långsamma övergången från IPv4 till IPv6 så får man två rätt starka verktyg för operatörerna att göra ett låtsasinternet där alla kunder är inlåsta i sina egna små nätvärldar. Bakgrunden är att ipnumrerna, de siffor som varje ansluten dator får, håller på att ta slut. IPv6 löser det problemet, men hittills har viljan att gå över varit låg. En väg runt det är istället att varje operatör börjar dela ut interna ipnummer – sådana man har om man har flera datorer hemma och sitter bakom en router. De brukar heta något i stil med 192.168.0.3. I och med att man inte får en riktig ipadress så blir man hela tiden beroende av att operatören översätter den interna adressen ut på riktiga internet. IDG har skrivit om det här redan i november:

Rent krasst står valet mellan en utveckling av det öppna internet vi känner i dag, internet som en plattform för innovation för vem som helst, med ip-adresser som räcker till alla användare och inte minst alla apparater som kopplas upp i rasande fart. Eller ett internet som i framtiden liknar mobil- och tv-näten, där operatörerna agerar dörrvakter, väljer ut och tar betalt för alla tjänster.

Enda anledningen till att inte fler hojtar måste vara att hjärnan tenderar att börja tänka på disken, frissatider och om det inte är dags att träffa tandläkaren snart, omedelbart efter att någon sagt ”IPv6”.

En reaktion på ”Gated Webs

  1. Pingback: Snart är PCn som vilken kabel-tvbox som helst « Kraschkurs

Kommentarer är stängda.