Delikatessjäv och att lära sig av internet

Jaha, då fastnade jag ändå i att skriva av mig om Piratebayrättegångsdomarens eventuella jäv. Andreas Lundberg bloggar på P3 Nyheter:

De personer som är kompetenta nog att uttala sig har förmodligen, om en noggrann journalist gräver tillräckligt djupt, någon liten koppling till antingen de anklagade eller målsäganden och det är därmed möjligt att anse att det handlar om s.k. delikatessjäv.
Alla specialområden är i Sverige små och jag har en känsla av att det är väldigt svårt att hitta en helt opartisk person.

Det verkar ju vara ett litet moment 22 det där – för att vara kompetent att döma måste man vara med i sammanhang som gör en olämplig att döma.

Men har inte rättsväsendet något att lära av internetvärlden här? En av de viktigaste ledorden, tycker jag, på nätet är transparens. Är man öppen, ärlig och tydlig så blir det lättare att acceptera något än om man är hemlig. En blogg till exempel som inte vågar länka vidare, blir ifrågasatt. En bloggare som erkänner att h*n är osäker på vad h*n skriver om, behandlas för det mesta rätt hyggligt. Det är okej att inte vara perfekt, bara man inte låtsas vara det. Fan, sa inte våra föräldrar det till oss när vi var små?

Kanske fungerar det även på tingsrättsdomare?