Dataspelsbranschen FTW!

Det blir ju lätt så att man bara gnäller på långsamma multinationella storföretag som bara är ute efter att skydda sina utdaterade affärsmodeller utan att bry sig om användarna. Som skivbranschen som envisas med att sälja cd-skivor. Eller filmindustrin och deras DVD-skivor och DVD-regioner. Och som samtidigt säger åt folk att sluta ladda ner deras produkter. Sony tex, som med ena handen säljer en 16 gbs mp3-spelare som det skulle kosta en förmögenhet att fylla med laglig musik och med andra handen stämmer folk som laddar ner deras musik. En ekvation som åtminstone jag inte får ihop.

Jag vill här slå ett slag för dataspelsbranschen. Jag brukade avsky dem. De gör spel som oftast inte är färdiga och kräver omfattande patchning. Men vad värre är, de kräver att spelskivan ligger i dvd-spelaren, annars vägrar de starta. Jag som spelar fem-sex spel parallellt sitter och jonglerar dvd-skivor istället för att spela. Skivor som snabbt blir så repiga att de inte längre fungerar. Vilket i sin tur leder till att man i bästa fall bara laddar ner ett no-cd crack, dvs ett program som tar bort den där skiv-kollen. Eller i värsta fall skiter i att köpa spelet utan piratladdar det istället. Det skapar helt enkelt pirater.

In på arenan kommer då en kille som Gabe Newell. Han grundar och leder företaget Valve som gav ut legendariska datorspelet Half Life. Efter ett par år bestämmer de sig för att digital distribution är framtiden – det vill säga nerladdade spel. Steam var fött och efter tusen bedrövelser och en hel del kritik och gnäll från spelare så utkristalliserar sig en tjänst som i ett slag möte alla behov, nästan, som en modern spelkonsument har:

  • Man behöver inte gå till en affär, det är bara att köpa framför datorn
  • Man slipper skivan. Och behöver inte ha den i när man spelar
  • Spelen uppdaterar sig automatiskt.
  • Om man tröttnar högerklickar man bara och väljer ”Ta bort”. Poof, spelet är borta
  • Om man ångrar sig väljer man bara ”Installera”, poof, spelet är tillbaks.

Men det är bara några av fördelarna. Valve har fattat ännu mer. De har free-weekends, helger då utvalda spel blir helt gratis att spela utan restriktioner. De har helt hysteriska reor, där ett spel plötsligt bara kostar en bråkdel av vad det egentligen kostar (så kom jag över Far Cry 2 för en spottstyver. Och jag hade egentligen inte tänkt köpa det överhuvudtaget). De har dessutom en förhållandevis komplett katalog – nu när även EA är med. Enda kritiken skulle vara att det borde vara större skillnad i pris mellan nya spel på Steam och nya spel i box i affär. Detta om Steam.

Dataspelsbranschen har också förstått det som inte andra branscher förstår – äldre produkter ska säljas billigt. Nuförtiden räcker det med att vänta ett halvår så får man samma spel för halva priset. Så ska det vara. Skivbranschen har visserligen ”Nice Price” och allt vad de heter, men inte på allt. Jag skulle till exempel uppdatera min Kraftwerksamling och köpa några av del äldre skivorna på CD. Autobahn, en skiva som mer än väl tjänat in kostnaden för att utveckla och skapa produkten, kostade 250 spänn på Skivfönstret. Det här var för något år sedan så när jag skulle skriva den här posten dubbelkollade jag att de inte plötsligt fattat och sänkt den till, säg, 50 spänn. Nejdå, CDON tar 159 spänn! För en skiva som släpptes 1987!

Den enda av de svenska talesmännen för de olika kulturbranscherna film, musik och datorspel jag numera tycker kan prata utan att skämmas är Per Strömbäck, talesman för Dataspelsbranschen (som också drog snygga historiska paralleller till videovåld i SVT när den gamla trötta debatten om barn blir massmördare av datorspel åter skulle tröskas. Det är kul med branschföreträdare som faktiskt tycks brinna för sin kärnverksamhet. Se programmet!).

Dataspelsbranschen lever upp till kraven. Det finns ingen anledning att piratkopiera spel.

En reaktion på ”Dataspelsbranschen FTW!

  1. Pingback: Nerladdning vs Plastbit 0-1 « Kraschkurs

Kommentarer är stängda.